Bábovka s tvarohem...a dalšími lákavými náplněmi
Potřebné ingredience
Na těsto: 1 sáček sušeného droždí nebo 1 kostku čerstvého, 250 ml mléka, 1 vejce, 150 g cukru, 1 špetku soli, 100 g másla nebo margarínu, 600 g polohrubé mouky
Na náplně: 100 g mletých lískových oříšků, 1 vejce, 50 g cukru, 150 g tvarohu (podíl tuku 20%), 2 lžíce oříškového nugátového krému, 1 žloutek, 1 lžíci škrobové moučky, 1 větší kyselejší jablko, 1 lžíci citronové šťávy, 3 lžíce švestkových povidel, 1 špetku skořice
Dále: mouku na vypracování, tuk na formu, moučkový cukr
Postup přípravy
2. Mezitím si připravíme náplně. Lískové oříšky smícháme s vejcem a cukrem (TIP: Lískové oříšky získají výraznější chuť, když je nejdříve na pánvi opražíme dozlatova. Před dalším použitím je ale necháme vychladnout).
3. Na tvarohovou náplň vymícháme tvaroh dohladka s nugátovým krémem, žloutkem a škrobovou moučkou.
4. Na ovocnou náplň oloupeme jablko, odstraníme jadřinec a nastrouháme ho nahrubo. Pokapeme ho citronovu šťávou, smícháme se švestkovými povidly a okořeníme skořicí. (do této náplně přidávám tak 1-2 lžičky cukru, aby nebyla tak kyselá).
5. Vykynuté těsto ještě jednou dobře prohněteme na pomoučené pracovní ploše.
6. Těsto nyní rozdělíme na 10 až 12 kousků a každý rozválíme na ne příliš silná kola. (Dělala jsem bábovku jak z 10 ti tak i z 12 ti kousků a je lepší z 10 ti, protože se vejde více náplně a tím pádem je chutnější).
7. Do středu kol klademe lžící různé náplně. Potom těsto přes náplň přeložíme a dobře přitiskneme okraje.
8. Naplněné taštičky klademe střídavě do formy na bábovku, kterou jsme vymazali tukem.
Pečeme cca při 170', protože bábovka se zespodu rychle chytá. V časopise píšou: elektrická trouba předehřátá na 200', horkovzdušná na 180', plyn stupeň 3. Ale jak už jsem řekla na 200' se to nedá, protože do 15 min. máte bábovku chycenou a než se upeče tak by byla zespodu černá.
Po vyklopení z formy poprášíme bábovku moučkovým cukrem
Recept je z časopisu DIANA RECEPTY.
Bábovka je výborná a stojí za to, jí opravdu vyzkoušet.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé